autó fóliaautó fólia
AUTÓFÓLIÁZÁS
AUTÓÜVEG FÓLIÁZÁS-AUTÓFÓLIÁZÁS

Nagyobb térképre váltás

AUTÓÜVEG FÓLIÁZÁS - AUTÓFÓLIÁZÁS

Mivel fólia és fólia között is nagy különbség lehet, mindegyik más igényeknek próbál megfelelni. Lássuk, milyen céllal történhet a járművek fóliázása:


1/.Optikai tuning.
Az autóüveg sötétítés kiváló optikai tuning.A sötétített ablak egyszerűen jól néz ki, viszonylag olcsón fel lehet vele dobni az autó külalakját.

2/.Betekintés elleni védelem.
Árufuvarozásra (is) használt járműveknél bevett szokás az ablakok masszív sötétítése, ami megakadályozza azt, hogy kívülről belássanak a raktérbe. Ez személygépkocsiknál is hasznos lehet, hiszen így nem kell aggódni, hogy a hátsó ülésen felejtett kabát, táska stb. miatt feltörik a kocsit. Igaz a mondás, miszerint alkalom szüli a tolvajt - ha szem előtt van az érték, nagyobb valószínűséggel próbálja valaki elemelni.

3/. Kilátást javító fóliázás.
Ez főleg az első szélvédőre felhelyezett fóliákra (azon belül is a napellenző csíkra) igaz, hiszen tűző napsütésben néha jobban látunk, ha nem vakít a fény, elég csak a kereszteződésben a fejünk fölött lógó közlekedési lámpára gondolni - mennyivel könnyebb eldönteni, hogy mikor vált zöldre, ha közben nem vakulunk meg!

4/. Hő és UV-szűrés.
Kaphatók olyan fóliák is (gyakran említik őket víztiszta fóliaként), melyek szinte észrevehetetlen mértékben sötétítenek csupán, az UV-, és infra sugarakat viszont hatékonyan szűrik. A Nap fénye három osztályba sorolható: látható fény, UV sugárzás, infravörös sugárzás. Az UV-t nem kell bemutatni, rongálja a bőrünket és a szemünket, kiszívja a műanyagot, mattá teszi a fényszórók foncsorát, szóval nem szeretjük. Az infrát pedig felfoghatjuk hősugárzásként, vagyis ez felelős a kocsi nyári "felfűtéséért". A víztiszta fóliák mellett a sötétítő fóliák többsége is szűri az UV-, és infra sugarakat, mindegyik más mértékben.

Természetesen az itt felsorolt 4 igény akár egyetlen fóliával is megvalósítható.
Egy fóliát az alábbi fontosabb paraméterek jellemeznek:

Szerkezet.
Három főbb gyártástechnológiai eljárás különböztethető meg, ezek élettartama, szűrőképessége, megjelenése és persze az ára is különböző. A legegyszerűbb eljárás a mély színezés, az ilyen fóliák rendelkeznek a leggyengébb szűrési képességekkel, valamint előbb fakulnak ki, mint a drágább anyagok, a garanciaidő is rövidebb. Jellemzően a betekintés ellen szokták alkalmazni, furgonokra ideális, egyszerű optikai tuning hoz is jó. Ennél komolyabbak a fémezett fóliák, melyek vékony fémréteget is tartalmaznak, így ezeknek nagyobb a szűrőképessége, valamint tartósabbak is. Aki az optikai tuning mellett némi hővédelemben is gondolkodik, annak ez a kategória jelenti a legjobb ár-rték arányt. Az extrább fémötvözeteket használó fóliák a nagyobb hővédelem mellett további előnyös tulajdonsággal bírnak: színezékmentesek, tehát úgy sötétítenek, hogy közben az üveg színe nem változik. Fémezés helyett kerámia alapú fóliák is elérhetők, ezek előnye az, hogy nem szűrik a rádióhullámokat (gyenge GPS és mobiltelefonos vétel e setén már számíthat a különbség).

A fekete mellett más árnyalatok közül is választhatunk. A fekete mellett más árnyalatok közül is választhatunk színt. Bár a legtöbb autót fekete fóliával sötétítik, érdemes tudni, hogy több árnyalatból is lehet választani, a kevésbé extra zöldes és kékes színektől kezdve egészen az ezüstös vagy arany árnyalatig.

Látható fényáteresztés.
Ez dönti el a sötétítés mértékét. Százalékban adják meg, értéke jellemzően 3-90% között mozog.

Látható fényvisszaverés (reflexió). Magyarul tükröződés. Van, aki a sötét matt felületre esküszik, másoknak az jön be, ha minél jobban csillog a fólia. Szintén százalékban adják meg, értéke jellemzően 20% alatt marad.

UV-szűrés.
Ma már a legolcsóbb fóliák is legalább 98%-os szűrőképességgel rendelkeznek, a puccosabb darabok pedig 99%-nál is magasabb hányadát fogják meg a káros sugaraknak. Gyakorlati szempontból nincs komoly különbség.

Infra szűrés.
Itt jön ki igazán a különbség fólia és fólia között! Az egyszerűbb típusok 10-15%-át tartják vissza az infra sugaraknak, a direkt erre kihegyezett fóliák akár 75-80%-át is kiszűrik.

Garancia.
A belépőszintű típusokra 3 évnél nem adnak több garanciát, a high-tech fóliákra azonban 10 évet is vállalnak. A garancia jellemzően a buborékosodás, törés és leválás mellett a gagyi cuccoknál viszonylag gyorsan jelentkező fémkiválás és ragasztóhiba esetén is érvényes. A középkategória 5-7 éves garanciával kapható, az igazán komoly fóliákra pedig akár 10 év garanciát is vállalnak a cégek.

Vannak még egyéb paraméterek is, pl. a karcálló rétegek száma, a fólia vastagsága, de ezekben nincs jelentős, a vevő által is mérhető, tapasztalható különbség.


Amiről nem (mindig) szólnak a reklámanyagok:
A belátás elleni védelemnek két lépcsője létezik. Az egyik esetben csak olyan szintű a sötétítés, hogy ne szúrjon szemet az utcán sétáló gazfickóknak a csomagtartóban (pl. kombi) vagy az ülésen hagyott értéktárgy, de a direkt leskelődők ellen ez nem elégséges védelem, közelről belátni a kocsiba. Erre megoldás lehet a masszív sötétítés, egy 3-5%-os fényáteresztő képességű fólián már tényleg nem fog belátni a rossz fiú. A nagyon sötét fólia azonban a tulajdonos életét is megkeserítheti, hiszen rosszabb fényviszonyok (felhős idő, éjszaka, parkolóház stb) kilátni is nehéz az autóból. Különösen akkor, ha a szabályokra fittyet hányva az első oldalsó ablakokra is sötét fólia került. Egyszerű tehát az alapszabály: ahová nehéz belátni, onnét kilátni sem könnyű.

Hővédelem.
Bár van olyan fólia, amit direkt úgy reklámoznak, hogy segítségével csökkenthető a klíma használata, azért illúzióink ne legyenek: a tűző napon hagyott autóban pár óra múlva így is meleg lesz. A napsugarak ugyanis az ablakok mellett a teljes karosszériát is melegítik, ez ellen pedig a fólia nem tehet semmit. Tehát aki arra számít, hogy a klíma nélküli kocsija a fóliázás után olyan lesz, mint egy klímás típus - csalódni fog. Az viszont igaz, hogy menet közben már érezhető a különbség: elég csak arra gondolni, hányszor égett le az ablak felőli kezünk egy egész napos autózás során, mondjuk úton a tengerpart felé. Itt az UV-, és az infra szűrés együttes hatása a bőrünket és szemünket is kíméli, hiszen az égető napsugarak több mint felét (akár 80%-át) ki lehet szűrni a megfelelő fóliával!

Felhelyezési technika.Alapvetően 2 módszert lehet megkülönböztetni:
Az egyik a szétszerelés nélküli, a másik a szétszerelős. Utóbbinál az ablaküvegeket kiszerelik, és úgy helyezik fel a fóliákat, a másik módszernél pedig kiszerelés nélkül, a helyükön rakják fel a sötétítést. Mindkét módszernek vannak előnyei és hátrányai is.
A kiszerelős eljárás nyújtja a legjobb minőséget, ezáltal a leghosszabb várható élettartamot, mivel:
1/. könnyebb hozzáférni az üveghez
2/. az üveg teljes felülete fóliázásra kerül, nem csak a "kilátszó" részek (gondoljunk bele, mennyi üveg marad még az ajtóban, amikor teljesen felhúzzuk az ablakot)
3/. könnyebb helyben megszárítani a ragasztást (tehát elméletileg tökéletesen fóliázott autót kap a tulajdonos a nap végére)
4/. A betörés és szilánkos törés elleni védelmet szolgáló fóliákat csak ilyen technikával tudják hatékonyan felhelyezni.

Hátrányai a következők:
5/. kiszereléskor sérülhetnek alkatrészek (ez az autó állapotától, korától is függ, ritkán fordul elő)Sok múlik a szakértelmenSok múlik a szakértelmen
6/. a ki/beszerelés miatt időigényes
7/. jelentősen drágább
A kiszerelés nélküli eljárás előnyei ebből már jól látszanak:
1/. gyors
2/. olcsóbb
3/. alapvetően megfelelő minőséget nyújt ez az eljárás is

Érdemes ismerni a hátrányait is:
4/. rövidebb várható élettartam (sok múlik a munka minőségén)
5/. nem tökéletes betörés és szilánkos törés elleni védelem
6/. hosszú száradási idő
7/. esetleges komplikációk
A gyakorlatban a száradási idővel és az ezzel összefüggésben előkerülő komplikációkkal érdemes foglalkozni. A kiszerelés nélkül fóliázók azt tanácsolják, hogy felhelyezés után még hosszú órákon át ne huzogassuk az ablakokat, ne érjünk hozzájuk és ne próbáljuk tisztítani őket. Akad olyan cég is, amelyik 3-7 napot jelöl meg a teljes száradás időtartamaként. A száradás ideje alatt tehát ügyelni kell arra, hogy a fóliázott ablakokat ne piszkáljuk. De nem ez az egyetlen probléma: a száradás során úgy tűnhet, mintha rosszul lenne felhelyezve, víz marad az üveg és a fólia között. Ez elméletileg természetes folyamat, a száradás végére el kell tűnnie, a gondok ott kezdődnek, ha ez mégsem történik meg. Ilyenkor vissza kell menni a műhelybe, és élni a garanciális csere lehetőségével.

Emiatt is fontos a korrekt műhely kiválasztása.
Kiszerelés nélkül is lehet tökéletes, igényes munkát végezni, rengeteg elégedett autótulajdonos állítja ezt a különböző fórumokon. Minden a munkát végzők szaktudásán és hozzáállásán múlik. Hazánkban a fóliázó cégek jellemzően 3-4 fóliagyártó cég termékeit használják, tehát a különbség nem is a felhasznált anyagban, sokkal inkább a munka minőségében rejlik. Eltérő lehet a műhelyek felszereltsége, kialakítása és a fóliázásra fordított idő mennyisége is. Nem mindig a legolcsóbb árajánlattal jár jól az ember...

Trükkök a garanciával.
Arról már volt szó, hogy a komolyabb fóliákra több garanciát vállalnak, mint az olcsóbb cuccokra, arról viszont még nem beszéltünk, hogy ugyanazt a fóliát is kínálhatják eltérő garanciális idővel a fóliázók. Nem árt erre figyelni, hiszen vannak olyan műhelyek, amelyek pl. a 7 éves garidőből lecsípnek 2 évet, így csak 5 évig él a garancia. Ez nyilván csökkenti a szolgáltatás értékét.

Árak.
A legnagyobb különbségek talán az árak terén tapasztalhatók, ugyanolyan fólia, felhelyezési módszer és garancia esetén is akár 30-100%-os eltérés lehet két fóliás árajánlata között! Érdemes tehát az autó sötétítése előtt több helyről is árajánlatot kérni, hiszen 5 számjegyű megtakarítás érhető el a gondosan megválasztott céggel, ráadásul így könnyebb megtalálni a számunkra szimpatikus műhelyt.


Az amerikában vezető gyártó SunTek újgenerációs technológiájú professzionális autóüveg fólia 7 év garanciával, már nálunk is elérhetőek Budapesten egyedüliként!
Autó fóliák kiszűrik az UV-sugarakat 99 % - ban és kint tartják a hőt 35- 60% ig, megvédve ezzel a gépkocsiban utazó személyeket,a kárpit korai kifakulását, illetve a műanyag burkolatok megrepedezését.
A technológia során a gépjármű felületeire pontosan illeszkedő szabásminta alapján színtelen speciális védőfóliát ragasztunk 20-25 cm-es benyúlással, amely alatt a gépjármű teljes színében pompázhat.
A felsorolt felületeken kívül az autó bármely fényezett felületét is le tudjuk fóliázni. (Pl. erdészeti autók, terepjárók oldalát a faágak, bokrok karcolásai ellen).
A technológia alkalmazható motorkerékpárok, hajók, repülőgépek, sporteszközök sérülékeny felületeinek védelmére is.
 • autófólia hő védelmet nyújt 30-70% ban
 • autófólia UV sugarak ellen védelmet nyújt 99% - ban
 • autó fólia esztétikus megjelenést kölcsönöz autójának
 • autó fólia meggátolja az üveg szilánkok szétrepülését betöréskór
 • autó fólia megakadájozza az autóban hagyott értékek láthatóságát
 • autó fólia sötétítő funkcióval rendelkezik és belátásvédelmet nyújt
 • autó fólia tompítja az éjszakai vakító fényt, csökkenti a baleset veszélyt
 • autó fóliázás és autó karosszéria elemek fóliázása
 • autó dekoráció, autó reklám feliratozás
 • autó fóliázás és autóüvegezés egy telephelyen
 • törött autóüvegét szakszerűen új üvegre cseréljük és befóliázzuk
 • autóüveg csere, szélvédő javítás itt -> www.auto-uveg.hu

A fóliák különböző színárnyalatokban kaphatók. Karcolásálló réteget is tartalmaznak, éveken át biztosítva ezzel az igényes megjelenést.
 • autó fólia telepítés rövid határidővel
 • autó fólia védi gyermekét a hőhatástól
 • autófólia egyéni megjelenést ad autójának
 • autó fólia nyáron elosegíti a gazdaságos klimatizálást
 • autó fólia egybentartja az üveget betöréskór, nincs szilánkos törés
 • autó fóliák mind Önt, mind az autóját megvédi a nap káros hatásaitól
 • autófólia csökkenti a éjszakai vakító fényeket
 • autófólia betekintés védelmet nyújt autójában
A felszerelt fóliáról a gépjármű tulajdonosnak műbizonylatot állítunk ki,amely egyrészt tanúsítja a Közlekedésbiztonsági Főfelügyelet előírásainak való megfelelőséget,másrészt az esetleges reklamációk esetén ezzel érvényesíthető a garancia.A műbizonylat és a felszerelt fólia összerendelhetőségét a Közlekedésbiztonsági Főfelügyelet engedélyének a fóliára felcímkézett száma biztosítja.Egyébként a fólia nem lehet reflektív (tükröző),mivel azt balesetveszélyes és visszaveri a napfényt,vagy más egyéb fényt,így elvakíthatja az autóvezetőt rövid időre.A sötétebb árnyalatú és erősebb fényvédő fóliák a gépjárműbe való belátást is korlátozzák,míg belülről megfelelő kilátást biztosítanak.Autóüveg fóliázás és autóüvegezés egy telephelyen.
 • autó reklám dekoráció - autó reklám feliratozás
 • autó lámpa - fényszóró kőfelverődés elleni fóliázás
 • autó szélvédő oldaloszlopok fóliázás kőfelverődés ellen
 • autó küszöbvédelem fóliával - autó sárvédő fóliázás
 • autó motorháztető fóliázása - lökhárító kőfelverődés védő fóliázás
 • autó lökhárító fóliázás kőfelverődés elleni fóliával
 • autó karosszéria elemek fóliázása - Mactac karosszériavédő fóliával
A műbizonylatnak az is szerepe, hogy a vevő biztos legyen benne hogy megfelelő pótalkatrészt szereltek fel az autója üvegére szakember által, akinek az adott évre érvényes regisztrációs száma van. Ez biztosítja a szakszerű fólia telepítést.

Magyarországon a gazdasági és közlekedési minisztérium 84/2005. (X.11) GKM rendeletének 3. §-a szerint személygépkocsik esetén, nem csak a hátsó oldalsó ablakok, de a hátsó szélvédő is bármely sötétségű fóliával jogszerűen telepithető, amennyiben a fólia magyarországi minősítéssel ("H" engedély) rendelkezik, valamint a gépjármű két oldalsó tükörrel van ellátva.

All rights reserved. Copyright 2006    weboldal készítés